Software

Er is allerlei software beschikbaar voor schaaklessen.

Als eerste gebruiken we de nieuwe versies van de software voor de Stappenmethode. Deze software (Chess Tutor) bevat naast de lessen en opgaven ook een aantal leuke spelletjes, die optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van een digitaal lesbord. Daarnaast maken we gebruik van Chessmaster Grandmaster Edition van het voormalige Amerikaanse schaakwonderkind Josh Waitzkin (tegenwoordig ook expert in Oosterse vechtsporten). Deze laatste software is ook voor Nintendo DS beschikbaar.

 

chesstutorrouteplanner . chessmasterfruit

 

Chess Tutor is de nieuwe digitale versie van de Stappenmethode. Naast lessen en gewone opgaven zijn er ook veel speciale opgaven en spelletjes. Hier zien we de oplossing van een routeplanneropgave uit Stap 2 Plus. De opdracht was zo snel mogelijk alle stukken te slaan, zonder zelf geslagen te kunnen worden.

.

 

Naast een sterk schaakprogramma en veel lessen voor volwassenen bevat ChessMaster Grandmaster Edition ook een aantal originele spelletjes. Deze spelletjes kunnen op veel niveaus gespeeld worden en bieden voor jong en oud veel plezier en uitdaging. We zien hier het "Fruitvork" spelletje. Het is de bedoeling zoveel mogelijk fruit van hetzelfde soort gelijktijdig aan te vallen. Hiermee wordt de dubbele aanval op een leuke manier geoefend.

 

Kinderen leren graag door iets uit te proberen. De website chessity.nl speelt hierop in door kinderen via een visueel aantrekkelijke manier schaken aan in spelvorm. We gebruiken Chessity bij SSB vooral bij de jongste groep als aanvulling op het werken met de Stappenmethode.

Chessity daagt de kinderen uit te proberen en te leren van fouten. Dat gebeurt in Chessity door oefeningen in een spelvorm aan te bieden waarbij op maat feedback wordt gegeven aan het kind. Als er een fout wordt gemaakt verschijnt er bijvoorbeeld een geschrokken smiley met een afkeurend geluidje. Bij oefenopgaven komt er dan ook visuele hulp, zoals velden die een kleur krijgen (om bijvoorbeeld aan te geven dat bepaalde velden bestreken moeten worden) of een koning die zenuwachtig gaat kijken (om aan te geven dat het kind moet proberen de koning aan te vallen). 


Matmetkoningendame

 

Ook worden kinderen gestimuleerd in spelletjes door muntjes te verzamelen (bijv. door stukken op de juiste manier te verplaatsen naar velden waar een muntje ligt).


Muntjesverzamelen

Een mooie uitleg over het bovenstaande is te vinden in een blog van Jacqueline Wouda van Chessity.

Naast lessen en oefenopgaven zijn er ook spellen zoals de kastelenrace waarin men sneller dan een tegenstander meerdere opgaven goed moet oplossen.


Kastelenrace

Chessity bevat ook veel lessen en oefeningen voor volwassen op allerlei niveaus. Bij SSB gebruiken we een betaald account bij de lessen omdat we dan onbeperkt gebruik kunnen maken van de spelletjes en lessen, maar het is ook mogelijk om een gratis account te nemen met een beperkt gebruik per dag . Het gebruik van Chessity gaat via een webbrowser en is daardoor zonder het installeren van software mogelijk op PC's, laptops, tablets en mobiele telefoons.